Cofeina – cat de mult, e prea mult?
Majoritatea dintre noi se bucura de o ceasca de cafea dimineata. Unii dintre noi iubesc gustul, unii se bucura de ritual iar unii au nevoie doar pentru a se trezi. Pentru majoritatea oamenilor care nu au o afectiune cardiaca, consumul de cofeina este considerat sigur pana la un anumit punct.
Conform Asociației Americane a Inimii si a Administratiei pentru Alimente si Medicamente din SUA, s-a dovedit ca trei pana la patru cesti de cafea pe zi sunt sigure pentru majoritatea oamenilor. In functie de taria cafelei, trei pana la patru cesti sunt de obicei undeva intre 300-400 de miligrame de cofeina totala. Aceasta este aproximativ cantitatea de cofeina din 10 cutii de cola sau doua bauturi energizante. De mentionat insa ca in aceste bauturi continutul de cofeina poate fi diferit.
Desi consumul de cofeina poate fi sigur pentru adulti, nu este o idee buna pentru copii. Adolescentii trebuie sa fie atentionati cu privire la consumul excesiv de cofeina. De asemenea in privinta amestecului de cofeina cu alcool și alte droguri. Femeile insarcinate și cele care alapteaza ar trebui sa discute cu medicii lor despre limitarea consumului de cofeina la mai putin de 200 mg pe zi.
Care sunt unele semne ca ai consumat prea multa cofeina?
Multi dintre noi sunt cel puțin oarecum familiarizati cu experienta de a realiza ca am exagerat cu cofeina.
Semnele ca ai consumat prea multa cofeina ar putea include:
- Insomnie
- Nervozitate
- Palpitatii
- Transpiratie excesiva
- Greata si dureri de cap
Unii oameni sunt mai sensibili la cofeină decat altii. Daca esti una din aceste persoane, chiar si cantitatile mici pot provoca efecte nedorite, cum ar fi neliniste sau problemele de somn. Modul in care reactionezi la cofeina poate fi determinat in parte de cat de multa esti obisnuit sa bei. Persoanele care nu consuma in mod regulat tind sa fie mai sensibile la efectele acesteia.
Cum sa cultivi un obicei sanatos de a consuma cofeina?
O scadere brusca a consumului de cofeina poate provoca simptome de sevraj, dureri de cap, oboseala, iritabilitate si dificultati de concentrare pe sarcini. Din fericire, aceste simptome sunt de obicei usoare si se ameliorează dupa cateva zile.
Poti incepe sa fi atent la cantitatea de cofeina pe care o obti din alimente si bauturi, inclusiv din bauturile energizante.
Poti sa reduci treptat nivelul de cofeina. Daca bei de obicei 4 cesti de cafea, incearca doar cu 3 pe zi.
Evita sa bei bauturi cu cofeina tarziu in timpul zilei. Acest lucru iti va ajuta corpul sa se obisnuiasca cu nivelurile scazute de cofeina.
Alege o cafea decofeinizata sau cu o cantitate mai redusa de cofeina.
Poti inlocui cafeaua cu ceai. Poti reduce timpul de preparare pentru a reduce cantitatea de cofeina. De asemenea poti alege un ceai din plante, fara cofeina.
Cofeina – cat de mult, e prea mult?