Lapte de cocos vs apa de cocos: care este diferenta?
Table Of Content
Produsele din nuca de cocos au fost catapultate in lumina reflectoarelor datorita gamei lor bogate de beneficii pentru sanatate. Doua dintre cele mai populare sunt apa de cocos si laptele de cocos.
Desi ambele provin din acelasi fruct tropical, sunt complet diferite in ceea ce priveste profilul nutritional, beneficiile pentru sanatate si utilizarile culinare.
Ce este laptele de cocos si de unde provine?
Laptele de cocos este realizat din pupla fructelor de cocos mature. Aceasta este amestecata cu apa/apa fierbinte iar apoi strecurata sau presata. Produsul obtinut astfel are o compozitie mai densa, este opac si mai dulce. Se folosesc nuci de cocos mature datorita cantitatii mai ridicate de uleiuri, pana la 43%. Pentru laptele de cocos, conținutul de grasimi este criteriul important de clasificare.
Conform Standardelor Codex pentru produsele apoase din nuca de cocos (CODEX STAN 240-2003), laptele de cocos trebuie sa contina cel putin 10% grasime, 2,7% solide farra grasimi si 12,7-25,3% solide totale.
Crema de cocos, ar trebui sa contina cel putin 20% grasime, 5,4% solide fara grasimi si 25,4-37,3% solide totale (Tabelul 8.1).
Continutul sau ridicat de acid lauric poate intari sistemul imunitar, in timp ce grasimile sale sanatoase pot ajuta digestia si ofera o sursa de energie cu ardere lenta.
De unde provine apa de cocos?
Apa de cocos se gaseste in interiorul nucilor de cocos tinere. Spre deosebire de laptele de cocos, aceasta nu necesita preparare. Este relativ limpede, usor dulce si are o consistenta mai putin densa decat laptele de cocos. Apa de cocos este bogata in vitamina C si este o sursa naturala de electroliti precum sodiu, calciu, magneziu si potasiu.
Este adesea consumata ca bautura de intinerire, in special populara printre pasionatii de fitness ca bautura dupa antrenament. Apa de cocos are un continut scazut de calorii, fara grasimi. De asemenea are un continut relativ scazut de zahar in comparatie cu alte bauturi. Acest lucru o face o alegere excelenta pentru cei care mentin un stil de viata sanatos.
Unde si cum putem folosi laptele / apa de cocos?
Laptele de cocos poate inlocui laptele de vaca, cum ar fi la coacere, gatit si bauturi de cafea. Utilizarea laptelui de cocos la copt poate avea ca rezultat un gust si o textura diferita. De asmenea se poate utiliza cu cereale si in smoothie-uri.
Apa de cocos poate fi folosita la gatit in locul apei obisnuite, pentru o aroma subtila de cocos. Inlocuirea laptelui de cocos cu apa de cocos, nu este indicat datorita diferentei de consistenta si gust.
Dezavantajele apei de cocos
- Saraca in proteine si grasimi:
- apa de cocos este in mod natural saraca in proteine si grasimi, care sunt macronutrienți importanti pentru sanatatea generala.
- Zaharuri naturale:
- apa de cocos contine zaharuri naturale, inclusiv glucoza si fructoza.Desi aceste zaharuri apar in mod natural, consumul de cantitati mari de apa de cocos poate contribui la aportul de calorii. Poate sa nu fie potrivit pentru persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi diabetul sau cei care urmeaza o dieta cu continut scazut de zahar.
- Este bogata in potasiu:
- desi este un mineral esențial, apa de cocos este relativ bogata in potasiu in comparatie cu alte bauturi. Aportul excesiv de potasiu poate fi problematic pentru persoanele cu afectiuni renale sau pentru cei care iau anumite medicamente.
Dezavantajele laptelui de cocos
- Este bogat in calorii:
- laptele de cocos este bogat in calorii si continut de grasimi. Consumul excesiv poate contribui in continuare la cresterea in greutate si la cresterea aportului de calorii.
- Continut ridicat de grasimi saturate:
- laptele de cocos contine o cantitate semnificativa de grasimi saturate. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra sanatatii inimii atunci cand sunt consumate in exces.
- Sarac in proteine:
- in comparatie cu alte tipuri de lapte, laptele de cocos este relativ sarac in proteine.
Lapte de cocos vs apa de cocos: care este diferenta?
sursa: gracefoods