Nouă perspectivă asupra lui Mercur: O planetă cu o manta de diamant
Misiunea MESSENGER a NASA a dezvăluit că Mercur, cea mai mică planetă a sistemului solar și cea mai apropiată de soare, ascunde un mare secret.
Folosind datele de la nava spațială MESSENGER a NASA, oamenii de știință au determinat că un strat de diamant gros de 10 mile ar putea să se afle sub crusta lui Mercur, cea mai apropiată planetă de soare.
Mercurul i-a nedumerit de mult timp pe oamenii de știință deoarece posedă multe caracteristici neobișnuite în comparație cu alte planete din sistemul solar. Acestea includ suprafața sa foarte întunecată, nucleul remarcabil de dens și sfârșitul prematur al activității sale vulcanice.
Printre aceste enigme se numără și prezența petelor de grafit, un tip (sau „alotrop”) de carbon, pe suprafața planetei Mercur. Aceste pete i-au condus pe oamenii de știință să sugereze că, în istoria sa timpurie, Mercur avea un ocean de magmă bogat în carbon. Acest ocean ar fi urcat la suprafață, creând pete de grafit și nuanța întunecată a suprafeței planetei.
Același proces ar fi dus, de asemenea, la formarea unui strat bogat în carbon sub suprafață. Echipa din spatele acestor descoperiri consideră că acest strat nu este format din grafen, așa cum s-a crezut anterior, ci este compus dintr-un alt alotrop de carbon mult mai prețios: diamantul.
Ce au descoperit studiile
Acest nou studiu se referă, de asemenea, la o mare surpriză apărută acum câțiva ani, când oamenii de știință au reevaluat distribuția masei pe Mercur, descoperind că mantaua acestei mici planete este mai groasă decât se credea anterior.
Echipa a investigat acest fenomen pe Pământ, folosind o presă de mare volum pentru a reproduce presiunile și temperaturile din interiorul lui Mercur. Au aplicat presiuni incredibile, de peste șapte gigapascali, pe un silicat sintetic care a acționat ca un substitut pentru materialul găsit în mantaua lui Mercur. S-au atins temperaturi de până la 3.950 de grade Fahrenheit (2.177 de grade Celsius).
Acest experiment le-a permis să studieze modul în care mineralele, similare celor care ar fi fost prezente în mantaua lui Mercur în perioada sa timpurie, se schimbau sub aceste condiții. S-a folosit modelarea computerizată pentru a evalua datele despre interiorul lui Mercur, oferindu-le indicii despre cum ar fi putut să se formeze mantaua de diamant a lui Mercur.
Sursa: space