Modificarea taxelor PFA 2024
Table Of Content
Incepand cu anul 2024, va fi introdusa o noua baza de calcul pentru contributiile la asigurarile sociale de sanatate (CASS) pentru PFA inregistrate in sistemul real de taxare. Din acest motiv, se estimeaza ca aceasta forma de organizare nu va mai fi la fel de avantajoasa.
Este important de mentionat ca aceste schimbari vor intra in vigoare pentru obligatiile fiscale din anul 2024. Veniturile obtinute in anul 2023, a caror taxare este planificata sa fie efectuata pana pe 25 mai 2024, nu vor fi afectate de noile reglementari.
CASS pentru PFA 2024
Aceasta schimbare consta in faptul ca veniturile din activitatile independente obtinute prin PFA nu vor mai fi cumulate cu alte tipuri de venituri. Acestea pot fi venituri precum cele din chirii, dividende, dobânzi, drepturi de autor etc. Astfel, cuantumul CASS-ului va fi determinat separat pentru fiecare sursa de venit.
Principala modificare intervine in ceea ce priveste contributiile la asigurarile sociale de sanatate (CASS). Aceste care vor inregistra o crestere ca urmare a eliminarii plafonelor anterioare. In acest sens, contribuabilii trebuie sa tina cont ca pentru calculul contributiei de asigurari sociale de sanatate, acestia trebuie sa aplice un procent de 10% asupra bazei anuale de calcul.
Desigur, desi cota de 10% ramane neschimbata, s-au introdus modificari semnificative in ceea ce priveste baza anuala de calcul. Astfel, contributia va fi determinata prin aplicarea acestui procent in functie de doua noi plafoane.
Plafoane calcul
Plafonul minim de 6 salarii minime brute:
- PFA-urile cu un venit anual sub 19.800 lei (6 salarii minime brute de 3.300 lei) vor achita o contributie de 1.980 lei.
Plafonul maxim de 60 de salarii minime brute:
- PFA-urile cu un venit anual peste 198.000 lei (60 de salarii minime brute de 3.300 lei) vor plati o contributie de 19.800 lei.
Pentru veniturile anuale cuprinse intre 6 si 60 de salarii minime:
- fiecare PFA va achita o contributie de 10% din acest venit pentru CASS.
Pana la aceste modificari legislative, cu privire la calculul plafonului CASS, erau incluse atat veniturile anuale obtinute ca PFA cat si cele obtinute din alte surse. Din anul 2024, acestea din urma vor fi calculate separat si plafonate in mod distinct.
In ceea ce priveste cheltuielile legate de asigurarile de sanatate, o schimbare importantă ce va avea loc incepand cu anul 2024 este faptul ca aceste cheltuieli cu CASS vor deveni deductibile. Aceasta modificare va aduce o reducere a bazei impozitabile, ceea ce va duce la o diminuare a impozitului pe venit pentru PFA-uri.
CAS pentru PFA in 2024
Pentru PFA-urile din 2024, regulile CAS raman neschimbate. Plafoanele pentru contributia la pensie sunt aceleasi ca in 2023. Daca venitul din activitati independente este intre 12 si 24 de salarii minime, baza de calcul nu poate fi mai mica de 12 salarii minime. Pentru venituri peste 24 de salarii minime, contributia la pensie este echivalentul a 24 de salarii minime.
Procentul contributiei la pensie este de 25% din baza de calcul.
Impozitul PFA in 2024
Impozitul pentru PFA în 2024 ramane la 10% din venitul net, fie ca este calculat in sistem real sau pe norma de venit. Venitul net in sistem real reprezinta venitul total scazut cu cheltuielile deductibile ale PFA-ului.
Poti afla mai multe citind Legea nr. 296 din 26 oct. 2023.