Paie de hartie vs. paie de plastic: impactul lor asupra mediului
Table Of Content
Paiele de hartie au devenit aproape omniprezente in baruri, fast-food-uri, restaurante etc.. Acest lucru s-a accelerat deoarece industria ospitalitatii s-a grabit sa renunte la plastic, ca raspuns la reactiile consumatorilor. Dar, desi s-ar putea sa nu reziste timp de 300 de ani cum sunt cele din plastic, paiele de hartie lasa mult de dorit. Este adevarat ca paiele de hartie nu sunt la fel de nocive ca paiele de plastic, asta nu inseamna ca nu sunt deloc.
PFAS in paiele de hartie si bambus
Un studiu* recent a evidentiat o potentiala ingrijorare. Paiele de hartie evaluate de cercetatorii de la Universitatea din Antwerp, Belgia, contin mai multe „substante chimice PFAS” decat cele de plastic. Aceste PFAS de lunga durata pot ramane in mediu timp de zeci de ani. De asemenea pot contamina sursele de apa si sunt asociate cu o serie de probleme de sanatate. Substantele chimice PFAS sunt un grup de peste 9.000 de compusi introdusi de producatori in anii 1940. Sunt fabricate si proiectate pentru a fi rezistente, cu o legatura chimica durabila carbon-fluor.
Cercetatorii spun ca rezultatele lor sugereaza ca paiele de hartie nu sunt neaparat o alternativa mai durabila la plastic. De asemenea, s-au descoperit urme de PFAS si in paiele de bambus. Nivelurile mai ridicate de PFAS pe care le contin, ar putea ridica un semn de intrebare asupra cat de „biodegradabile” sunt aceste alternative.
Paiele din plastic
In ciuda impactului lor relativ mic asupra mediului in comparatie cu alte forme de plastic, paiele de plastic au devenit un studiu de caz datorita impactul pe care il poate avea o bucata de plastic de unica folosinta pe parcursul ciclului sau de viata.
Un studiu al cercetatorilor din Thailanda sugereaza ca paiele traditionale din plastic au o amprenta de carbon mai mica decat paiele din bioplastic (acid polilactic). Dupa evaluarea emisiilor de gaze cu efect de sera atribuibile materiilor prime, fabricatiei si eliminarii paielor, cercetatorii au descoperit ca paiele de acid polilactic au produs mai multe emisii. Aces lucru este datorita dimensiunii terenului necesar pentru a creste si a recolta materialele naturale folosite pentru a le face. De asemenea, s-a descoperit recent ca paiele de acid polilactic nu sunt atat de biodegradabile cum s-a crezut initial.
Cantitatea de gaze cu efect de sera eliberata in timpul ciclului de viata al paielor de hartie a fost estimata a fi oriunde de la aceeasi pana la un sfert din emisiile celor din plastic. Un set de evaluari ale ciclului de viata efectuat de cercetatorii din Brazilia in 2020 a produs rezultate similare. S-a constatat ca paiele de hartie au un impact relativ mai mare asupra mediului decat cele din plastic. Din nou, utilizarea terenului necesara pentru materiile prime – copacii – a fost motivul principal. Studiul nu a luat in considerare impactul lor asupra vietii marine. Cercetatorii au recunoscut ca paiele de plastic ar avea probabil un impact mai mare acolo, deoarece paiele de hartie se degradeaza rapid in apa.
Fabricarea unei pungi de hartie consuma de patru ori mai multa energie decat fabricarea unei pungi de plastic. Acest lucru inseamna ca fabricarea hartiei consuma o cantitate mare de combustibil.
Paiele de hartie: mitul sustenabilitatii
De remarcat este faptul ca, la fel ca paiele de hartie, de obicei nu pot fi reciclate. Se descompun prea mult in contact cu lichidele. O evaluare a guvernului Regatului Unit a concluzionat, ca paiele de hartie emit mai multe gaze cu efect de sera atunci cand putrezesc. Majoritatea paielor ajung sa fie incinerate sau aruncate intr-o groapa de gunoi.
Doar pentru ca hartia obisnuita este biodegradabila, nu inseamna ca paiele de hartie sunt biodegradabile. In plus, termenul biodegradabil poate avea definitii diferite si uneori poate induce in eroare. Pentru a fi considerat „biodegradabil”, continutul de carbon al unui produs trebuie sa se descompuna doar cu 60% dupa 180 de zile.
Concluzie
Paiele de hartie sunt si ele daunatoare mediului, chiar daca paiele de plastic sunt mai daunatoare. Acestea au consecinte asupra mediului si cu siguranta nu sunt ecologice. In cea mai mare parte, acestea sunt inca un deseu de unica folosinta.
Cel mai simplu mod de a reduce impactul asupra mediului este sa refuzi cu totul folosirea lor. Deci, este departe de a fi o alegere simpla. Dovezile stiintifice sunt mixte, in functie de unde cauti informatii despre daune asupra mediului.
- * Assessment of poly- and perfluoroalkyl substances (PFAS) in commercially available drinking straws using targeted and suspect screening approaches.