Teoria Panspermiei: Ce stim si ce nu stim despre posibilitatea vietii extraterestre
Table Of Content
Ce ar fi daca viata ar evolua mai intai pe alte planete si ar fi fost cumva directionată spre insamantarea Pamantului timpuriu? A existat o planetă (sau planete) „solul zero” unde viata a evoluat si mai tarziu s-a raspandit in Univers? A ajuns aici prin mijloace naturale? A fost trimisa de o civilizatie mai avansata si mai veche decat a noastra?
Aceasta idee o gasim mentionata de filosoful grec Anaxagoras, care a folosit termenul de panspermie in sec. al V-lea pentru a invoca conceptul de calatorie intre planete ca seminte. In cartea sa Worlds in the Making: The Evolution of the Universe (1906), Svante Arrhenius a sugerat ideea transportului sporilor microscopici prin spatiul interplanetar.
Teoria moderna
Exista mai mulți oameni de stiinta care au contribuit la dezvoltarea si promovarea teoriei panspermiei de-a lungul timpului.
Teoria panspermiei sugereaza ca viata pe Pamant ar putea fi rezultatul semintelor biologice sau materiale organice care calatoresc prin spatiu si ajung pe planeta noastra. Aceasta teorie a fost propusa si dezvoltata de diferiti oameni de stiinta de-a lungul istoriei. Unul dintre promotorii remarcabili ai panspermiei a fost chimistul britanic Sir Fred Hoyle. Impreuna cu astrofizicianul Chandra Wickramasinghe au argumentat ca viata a fost adusa pe Pamant de catre comete sau alte obiecte cosmice. Teoria lor a fost una dintre primele formulari stiintifice moderne ale conceptului de panspermie.
Semnalul „Wow”
Povestea acestui semnal incepe cu programul SETI. In anii ‘60, oamenii de stiinta s-au întrebat cum ar putea o civilizatie indepartata sa intre in contact cu Pamantul. Au ales ca si metoda, semnalele radio. „Big Ear”, este un radiotelescop situat in zona rurala Ohio, pentru a scana cerul in cautarea transmisiilor radio.
SETI a masurat puterea transmisiilor. Pentru aceasta a folosit numerele 1-9 pentru sunete linistite si literele A-Z pe masura ce sunetele cresteau in intensitate.
Pe data de 15 august, 1977 radiotelescopul a inregistrat un semnal diferit. Acesta avea trecut in dreptul sau litera “U”. Acest lucru insemna ca avea o intensitate de 30 de ori mai ridicata decat zgomotul normal de fundal al spatiului. Acest semnal a fost inregistrat o singura data, insa putea fi acesta considerat un semn al vietii extraterestre?
Sursele radio naturale, cum ar fi pulsarii si quasarii creează zgomot pe tot spectrul. Deci nu ar fi produs zgomot pe o singură frecventa ca semnalul inregistrat.
„Wow” a venit pe o anumita frecventa, mai exact, frecventa de stralucire a hidrogenului interstelar. Acesta reprezinta aproximativ 75% din toata materia din univers. Deoarece se gaseste in abundenta, oamenii de stiinta au presupus ca o civilizatie inteligenta ar putea transmite un semnal la frecventa hidrogenului. In cele din urma, modelul intensitatii semnalului s-a potrivit cu cel al unei transmisii „deep space”.
De peste 40 de ani, oamenii de stiinta incearca sa explice acest semnal misterios. Durata transmisiei de 72 de secunde pare sa indice o sursa inteligenta, extraterestra.
Cassini si Enceladus
In ciuda tuturor dovezilor privind formele microscopice de viata pe alte planete, teoria panspermiei in sine a disparut incet din centrul atentiei. Acest lucru s-a schimbat cand nava spatiala Cassini a ajuns la Saturn in 2005. Nava a trimis primele imagini de prim-plan cu una din lunile de gheata ale gigantului gazos, Enceladus.
Zburand aproape de suprafata sa capturat imagini ale unor crapaturi. Supranumite „Dungi de tigru”, pentru ca seamana cu semnele animalului – in jurul polului sudic al lunii. Mai important, a trimis imagini cu gheizere. In lumina slaba a Soarelui, s-au putut vedea nori din vapori de apa si gheata amestecate cu alti compusi complecsi, eliminati de aceste gheizere. Astfel de jeturi de apa, studiate de nava spatiala Cassini, pot fi legate de rezervoare de apa subterana. La randul lor aceste rezervoare de apa pot proveni dintr-un ocean ascuns sub suprafata inghetata a lui Enceladus. Aceste oceane pot contine elemente chimice cheie ale multor procese biologice abundente in oceanul subteran.
Odata cu aceasta descoperire teoria panspermiei a revenit in centrul atentiei. Lumi inghetate ar putea permite evolutia biologica si ar putea adaposti viata in oceanele lor ascunse sub suprafata. Daca acest lucru este adevarat, a fost acest sistem inteligent un accident al Universului sau deliberat?
Microbii ar calatori prin vastul neant al spatiului pe un asteroid
Toate ramurile convergente ale arborelui filogenetic au condus la un stramos comun al tuturor celulelor. Acest stramos este denumit ultimul stramos comun universal (LUCA eng.).
A aparut LUCA din moleculele formate din retele din ce in ce mai complexe de reacții chimice in lumea abiotica de aici pe Pamant ? Sau LUCA a venit din spatiu?
Este posibil ca moleculele si compusii care rezulta din evolutia chimica, sa apara nu numai pe Pamant. Acesti compusi responsabili cu crearea elementelor constitutive ale vietii ar putea aparea pe Marte sau pe luni inghetate. Conform experimentelor la bordul Statiei Spatiale Internationale, astfel de molecule pot supravietui vicisitudinilor spatiului.
Ce se intampla daca unii dintre acesti asteroizi sunt artificiali? Facuti de o civilizatie inteligenta si trimisi prin spatiul interstelar pentru a fertiliza alte lumi? O sursa potentiala ar putea fi asteroidul de forma alungita „Oumuamua (hawaian pentru „cercetas”). Un vizitator interstelar despre care fizicianul Avi Loeb sustine ca ar fi putut fi propulsat in sistemul nostru solar ca o vela solara. Acesta sustine ca Oumuamua ar folosi lumina solara pentru a accelera prin spatiu. Cu alte cuvinte, ar apartine unor fiinte extraterestre.
Concluzie
Teoria panspermiei sugereaza ca viata de pe Pamant ar putea proveni dintr-o sursa extraterestra.
Daca viata a fost raspandita intentionat sau nu, adevarata intrebare este unde si cand primele entitati vii au avut sansa de a evolua.