Vierme necunoscut descoperit dupa 46.000 de ani
Oamenii de stiinta au facut o descoperire uimitoare. Un vierme microscopic rotund, perfect conservat in permafrostul siberian timp de 46.000 de ani. Incredibil, dupa ce a fost readus la viata, viermele a inceput sa se reproduca asexuat, prin partenogeneză, demonstrand adaptabilitatea uimitoare a vietii.
Viermele necunoscut a petrecut milenii intr-o stare de latenta numita criptobioza, o suspendare a vietii, unde toate procesele metabolice, inclusiv reproducerea, dezvoltarea si repararea, sunt oprite. Universitatea din Hawaii din Mānoa a confirmat aceasta stare fascinanta.
Dupa secventierea genomului viermelui, cercetatorii au publicat descoperirea in revista PLOS Genetics din luna iulie. Ei au concluzionat ca viermele apartine unei specii necunoscute anterior, o descoperire cu implicatii semnificative pentru evolutia si adaptarea vietii pe Pamant.
Holly Bik, un biolog marin, estimeaza ca exista milioane de specii de nematode care traiesc in medii la fel de diverse. Pana in prezent, oamenii de stiinta au descris doar 5.000 de specii marine.
Oamenii de stiinta nu sunt surprinsi ca viermele a supravietuit atatia ani. Ei stiu ca organismele microbiene, cum ar fi acest vierme, pot inceta functiile lor biologice pentru a supravietui in conditii extreme, conform comunicatului de presa.
sursa imagine: eurekalert