Care sunt simbolurile de reciclare si ce inseamna ele?
Table Of Content
- Responsabilitatea extinsa a producatorului (EPR)
- Simboluri reciclare
- Simboluri de reciclare pentru plastic
- Simboluri de reciclare pentru hartie
- Simboluri de reciclare pentru metal
- Simboluri de reciclare pentru materiale organice
- Simboluri de reciclare pentru sticla
- Simboluri de reciclare a bateriilor
Cu totii am vazut micile simboluri de reciclare imprimate pe obiecte plastice, sticla, hartie, metale si alte materiale. Dar ce inseamna ele? Am realizat un ghid la indemana pentru a te ajuta sa decodezi gama ametitoare de simboluri si sa te asiguri ca produsele tale sunt reciclate asa cum trebuie.
Simbolul universal de reciclare, folosit in intreaga lume pentru a indica faptul ca un material este reciclabil. Este folosit pe sticla, metale, hartie, materiale plastice si organice, precum si pe alte articole, cum ar fi baterii si materiale compozite.
Cele trei sageti reprezinta conceptul de reducere, reutilizare, reciclare. Designul buclei Mobius reprezinta circularitatea sau, mai precis, ideea de a mentine materialele in „bucla” pentru a reduce deseurile. Acesta a fost designul original creat de Gary Anderson in 1970. A fost castigatorul competitiei inaugurale de Ziua Pamantului.
Astazi, simbolul universal de reciclare este usor de recunoscut. Cu toate acestea, exista nenumarate variatii ale acestuia, fiecare fiind atribuita unui anumit material si chiar unor tipuri specifice de materiale dintr-o familie de materiale. Desi au fost incercari de standardizare a utilizarii simbolurilor de reciclare, fiecare tara sau continent isi urmeaza propriile standarde. Unele legifereaza utilizarea simbolurilor standardizate, altele urmează doar un program voluntar.
Responsabilitatea extinsa a producatorului (EPR)
(EPR) este o politica de mediu care transfera responsabilitatea financiara, administrativa sau fizica a reciclarii de la guvern la antreprenori/propietari de afaceri. Conform Directivei privind ambalajele si deseurile de ambalaje, statele membre UE trebuie sa stabileasca sisteme EPR pentru toate ambalajele pana in 2024.
Ca urmare, companiile au obligatia (sau vor fi obligate pana la 31 decembrie 2024, conform legislatiei nationale a fiecarei tari UE) sa:
- Colecteze, elimine si recicleze ambalajele uzate.
- Sa adere la o organizatie nationala de responsabilitate a producatorilor (PRO). Aceasta colecteaza, elimina si recicleaza deseurile in schimbul unei taxe.
Simboluri reciclare
Pentru a te ajuta sa decodezi si sa intelegi lumea etichetelor de reciclare care se gasesc pe produsele de zi cu zi pe care le utilizezi, ghidul nostru analizeaza importanta acestor simboluri, cele mai comune tipuri de simboluri si cum sa le citesti si sa le intelegi.
Simboluri de reciclare pentru plastic
1.PET (tereftalat de polietilena)
- Este folosit in mod obisnuit in produse cum ar fi sticlele de bauturi racoritoare, mancare, textile (polyester) si produse personale. Este reciclabil dar nu este potrivit pentru utilizare repetata. PET-ul reciclat se numeste rPET – adesea denumit deseuri post-consum. Poate fi incorporat in straturi de folie PET pentru fabricarea ulterioară.
2.HDPE (polietilena de inalta densitate) este reciclabil.
- Cel mai frecvent plastic reciclat este utilizat in produse precum saci de gunoi de reciclare, sticle de ulei, sticle detergent, produse curatare, anumite piese auto, jucarii si unele pungi de plastic. Este rigid, rezistent la uzura si este reutilizabil si reciclabil.
3.PVC (clorura de polivinil)
- Materiale plastice moi si flexibile, instalatii sanitare, conducte, cabluri electrice, discuri vinil, piele sintetica, materiale izolante, ambalajele alimentare din plastic transparent, sticlele de ulei de gatit si jucarii. Poate fi toxic si doar mai putin de 1% este reciclat.
4.LDPE (polietilena de joasa densitate)
- Folosit in mod obisnuit in ambalajele din plastic, folii plastic, pungi de transport din plastic, capace pentru paleți si folii extensibile. Poate fi reutilizat si mai putin toxic.
5.PP (polipropilena)
- Folosit pentru capace la sticle de plastic, paleti de plastic, folii ambalare, recipiente pentru alimente, componente industria auto, aparate electrocasnice. Este reciclabil si sigur pentru reutilizare.
6.PS (polistiren)
- Plastic ultra-usor, utilizat in produse cum ar fi recipiente pentru mancare, cutii de oua, ambalaje (de exemplu, spuma de polistiren), anumite bunuri de consum. Se rupe cu usurinta, asa ca este adesea folosit pentru pachetele de iaurt. Este reciclabil, insa acest lucru nu se prea practica.
7.Nereciclabil
- Orice alte materiale plastice pentru care nu au fost specificate reguli de reutilizare si reciclare.
Simboluri de reciclare pentru hartie
1.PAP (Carton)
- Se refera la ambalaje fabricate din carton ondulat care este reciclabil. Folosit pentru produse precum cutii de carton, ambalaje postale, plicuri postale, comert electronic si ambalaje de tranzit.
2.PAP (carton)
- Se refera la produsele fabricate cu carton neondulat. Exemplele includ ambalajele cadou, cutii de cereale.
3.PAP (Hartie)
- Indica produse care sunt fabricate din hartie obisnuita. Acestea includ pungi de hartie, hartie kraft cu nervuri, hartie pentru copiator, ziare, carti, reviste si hartie absorbanta.
Simboluri de reciclare pentru metal
1.FE (otel)
- Cod de reciclare pentru produse din otel de exemplu conserve alimentare.
2.ALU (aluminiu)
- Cod de reciclare pentru produse din aluminiu de exemplu conserve alimentare, doze de suc, deodorant, folie de aluminiu.
Simboluri de reciclare pentru materiale organice
1.FOR 50 (deseuri de lemn)
- Cod de reciclare utilizat pentru produsele fabricate din deseuri de lemn, inclusiv paleți, vata de lemn, vermiculit, mobila, creioane, linguri de lemn etc..
2.FOR 51 (Pluta)
- Codul este folosit pentru produsele realizate din pluta ca de exemplu dopuri pentru sticle, covorase, material de constructie.
3.60 COT (Bumbac)
- Simbol de reciclare pentru prosoape, tricouri, tampon de vata/tampoane, tampoane de bumbac.
4.61 TEX (Iuta)
- Simbol de reciclare pentru textile.
Simboluri de reciclare pentru sticla
1. 70 GL
- Cod folosit pentru produse realizate din sticla transparenta, de exemplu borcane.
2. 71 GL
- Cod folosit pentru produse realizate din sticla de culoare verde (ex. sticle de vin).
3. 72 GL
- Cod folosit pentru produse realizate din sticla de culoare maro, cum ar fi sticle de bere.
Simboluri de reciclare a bateriilor
08
- Simbol utilizat pentru reciclarea bateriilor plumb-acid – bateriile auto.
09
- Simbol utilizat pentru reciclarea bateriilor alcaline, baterii pentru telecomanda TV, baterii pentru lanterna etc..
12 Li
- Simbol utilizat pentru reciclarea bateriilor cu litiu, baterii de telefon, baterii laptop, baterii camere foto etc..